Jom Kita Berkawan

Monday, 5 November 2012

International Food Festival UPM 2012

Minglaba thu nge khjin....
ooo....bahasa apakah itu?? Hehehe...Mesti korang tak pernah dengar bahasa niey kan.
Sebenarnya ini bahasa Myanmar,
Minglaba ertinya ucapan selamat, manakala thu nge khjin itu maksudnya sahabat atau pun kawan.

Actually, aku bukan nak ajar bahasa Myanmar sebab aku pun tak berapa fasih berbahasa Myanmar. Walaupun dah amik Myanmar level III tapi tetap jugak tak mampu nak menguasai bahasa ini sebab aku tak tinggal dekat Myanmar. Kalau aku tinggal dekat Myanmar aku rasa memang aku fasih arr berbahasa Myanmar kan....^__^

Sebenarnya entry kali niey nak cerita pasal International Food Festival yang telah pun berlangsung pada 2 & 3 November yang lalu.




Yeahhh.....sebijik gambar aku bagi kat hangpa suh tengok....hehehe
Apa yang menariknya pasal International Food Festival niey sebab ada selebriti turun padang, sape tak kenal Chef tersohor negara....Chef Wan.

Yang bestnya, pelbagai makanan dari pelbagai negara boleh di rasa, nama pun Food Festival kan. Hehehe. Tapi tak semua makanan percuma, ada jugak yang kena beli. Jangan ingat nak makan free jer yer....:P

Kenapa aku lebih-lebih promote pasal event ni???
Sebenarnya aku merupakan salah seorang pelajar yang terlibat dalam event ni. Aku ditugaskan untuk menjaga gerai kesayanganku, yang tak lain tak bukan gerai Myanmar.











Menjadi jurucakap bagi sesebuah gerai tu bukannya mudah, kita perlu menjawab setiap pertanyaan pelanggan tanpa jemu. Kalau 100 orang yang datang bertanya....maka terpaksa laa aku menjawab untuk kali yang keseratus dengan jawapan yang sama. Hehehe

Selain itu, kita juga kena selalu tersenyum....murahkan diri dengan senyuman. Tak salah mengukirkan senyuman sebab kalau tak senyum nanti nampak tak mesra pelanggan.

Sepanjang menjadi jurucakap dan jurujual makanan Myanmar niey banyak yang aku belajar, belajar merendah diri, belajar tersenyum, belajar bersabar dengan karenah pelanggan dan belajar berkomunikasi dengan pelajar2 asing...nama pun International Food kan, jadi ramai laa pelajar asing yang datang.

Sesungguhnya pengalaman menjadi jurucakap dan jurujual makanan Myanmar akan selalu terpahat dalam kenangan.

Da tak nak cerita panjang-panjang lagi, nanti syok sendiri plak.
Nau twei ba on me thu nge khjin....^__^