Jom Kita Berkawan

Friday, 31 May 2013

BBM3410 SALAM TERAKHIR


Rohama Binti Yaakub
160254


Sungguh cepat masa berlalu, sehingga aku tidak pernah merasa bahawa aku bakal meninggalkan gelaran sebagai pelajar UPM. Selamat tinggal UPM, selamat tinggal kawan-kawan dan salam terakhir buat DR Notts tercinta.

Semester terakhir menjadi penutup kursus BBM3410 (Bahasa Dalam Multimedia). Mungkin aku akan merindui kumpulan Aura Cantik yang ditubuhkan sempena dengan kursus ini.

Pelbagai karenah, pelbagai kisah, suka dan duka sehingga bergaduh sampai tarik-tarik rambut (tak de pun saje jer nak wat kontroversi) hehehe.

Begitu banyak kenangan yang kadangkala membuatkan aku tersenyum sendiri apabila mengenangkannya kembali.

Kenangan sepanjang mengikuti kursus ini tak mungkin padam dalam ingatan dan mungkin akan dijadikan bahan penceritaan kepada anak cucu kelak.

Terima kasih DR Notts. Banyak yang telah saya belajar sepanjang saya mengikuti kursus ini. Walaupun dibebani dengan lambakan kerja yang perlu disiapkan setiap minggu. Namun saya tetap enjoy mengikuti kursus multimedia ini. Terima kasih atas segalanya DR.
Halalkan segala ilmu yang DR berikan...


Video One Shot (Gadis Dan Bunga)



Video Seram (Bahana Cemburu)



Video Tanpa Wajah (Bisikan Nafsu)




Video Boleh Dan Tidak Boleh



Video Kebiasaanya

http://www.youtube.com/watch?v=Hkt2ILxzM50 


Video Gambar Unik

http://www.youtube.com/watch?v=wuPrH0bvgNg 



Sekian.....
Enjoy My show....^____^






Thursday, 30 May 2013

BBM3410 LAMAN WEB

Selain daripada Twitter dan Blog....Kami selaku pelajar yang mengambil subjek Bahasa Dalam Multimedia ditugaskan untuk mencipta sebuah laman web yang bersifat ilmiah.

Nak tengok laman web terbaru aku??? Jom laa usha...

Klik Dekat Sini -------->> BICARA SEBUAH KATA

Jemput laa singgah laman web terbaru aku ni yer..
Tak perlu bayar pun...Hehehe





Ini merupakan logo bagi laman web terbaru aku. Tak copy mana-mana pun, buat sendiri guna adobe photoshop. Nasib baik belajar multimedia, pandai jugak laa edit-edit gambar buat logo ni......:))










Friday, 19 April 2013

Simpulan Bahasa UPM

Seperti biasa, entry kali ini berkisar tentang tugasan yang diberikan oleh DR Notts tercinta.

Tugasan yang perlu kami lakukan ialah memilih 12 simpulan bahasa. Simpulan bahasa yang dipilih pula tidak boleh sama dengan kumpulan yang lain. (Agak susah jugak kan) hehehe.

Setelah memilih simpulan bahasa yang sesuai, kami ditugaskan untuk memberi maksud simpulan bahasa melalui gambar.

Kami perlu menunjukkan reaksi atau perbuatan didalam gambar tersebut serta perlu membuatkan orang faham maksud simpulan bahasa tersebut apabila melihat gambar itu.

Gambar-gambar simpulan bahasa yang telah dipilih oleh kumpulan kami ialah:


 Talam dua muka


 Tin Kosong

Pisau cukur

Busuk hati

Pilih kasih

Pasang dua


Suara emas

Bunting pelamin


Berat mulut

Perut kosong

Bodoh sombong

Hati batu


Agak-agak korang faham tak maksud simpulan bahasa yang ingin disampaikan melalui gambar-gambar diatas?? Hmm kalau tak faham, buat-buat laa faham yer.....hehehe
















Tuesday, 16 April 2013

Asas Fotografi UPM

Selepas belajar mengenai asas grafik pada minggu yang lalu, kami diajar plak berkenaan dengan asas fotografi oleh DR Notts yang tercinta. Hehe.

Kata Dr Notts, asas fotografi ada tiga jenis iaitu Mug Shot, Medium Shot, dan Full Shot.

Mug Shot ialah gambar yang di ambil daripada sudut muka sahaja dan tidak boleh menampakkan bahu.

Medium Shot plak gambar dari pinggang ke atas. Manakala Full Shot pula ialah gambar penuh iaitu dari kaki hingga kepala.

Setiap gambar yang kami hasilkan perlulah mempunyai pelbagai emosi iaitu marah, sedih, gembira dan sebagainya. Gambar tersebut pula perlu berlatar belakangkan warna putih.

Aktiviti yang kami lakukan didalam kelas ini nampak seronok, namun ianya memberikan tekanan kepada kami kerana kami perlu menyiapkan kerja ini dalam masa 2 jam.

Seperti biasa kami semua pun bertungkus lumus lah menyiapkan kerja-kerja yang telah diberikan dengan berbekalkan tekanan emosi yang tinggi. hahahaha.

Kata Dr Notts, dia mahu kerja yang diberikan itu dihantar sebelum pukul 2.10 melalui emailnya. Sekiranya melebihi jam 2.10, kerja itu tidak akan dilayan sama sekali.
(OH TIDAKKKK!!!!!!)

Namun, berkat usaha gigih kumpulan Aura Cantik Lagi Comel ni....kerja itu dapat di hantar tepat jam 2 petang.  Terasa seperti selesai hutang satu juta....hahaha.

Antara gambar-gambar yang diambil sebagai bahan kerja:

MUG SHOT

Merajuk
Poyo
Dukacita
Gembira
Menggoda
MEDIUM SHOT

Gembira
Marah

 
Sentap

Malu
  Comel
FULL SHOT
Ego
Menggoda
Sedih
Sopan
Menyampah
Itu saja gambar yang mampu aku sediakan untuk kali ini, tak boleh letak gambar banyak-banyak nanti korang semua plak yang menyampah tengok model-model yang tak bertauliah ni....hehehe
Jumpa next entry ok...bye2

Sunday, 14 April 2013

Asas Grafik UPM


Enry aku kali ni nak bercerita tentang asas grafik yang aku belajar dalam subjek Bahasa Dalam Multimedia (BBM310).

Ingat lagi tak DR Normaliza aka Dr Notts yang pernah aku ceritakan dalam entry aku sebelum ini??? Mesti ingat kan..kalau tak ingat boleh baca entry tu kat sini. ( Dr Notts )

First class bersama Dr Notts, kami ditugaskan untuk membina satu kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 @ 6 orang ahli.

Kumpulan aku terdiri daripada 5 orang ahli yang digelar sebagai Aura Cantik....Cantik ke??? Hahaha

Tugasan pertama kami ialah kami diminta membawa alat-alatan seperti berikut iaitu:
-Majalah
-Mounting board
-Gam
-Gunting

Apa yang perlu kami lakukan dengan alatan tersebut??

 Kami diminta untuk memilih gambar mengikut kesesuaian, keseimbangan, mudah, teks, dan warna.
Gambar tersebut plak perlu ditampal di atas mounting board dan kami perlu menjelaskan kenapa gambar tersebut dipilih sebagai gambar yang seimbang, mudah, teks, sesuai dan warna.

Agak susah jugak kan...hehe. Ni bukan agak-agak dah, memang susah sangat-sangat. Kerja pula perlu di siapkan sebelum kelas berakhir. Maknanya hanya 2 jam sahaja kerja tu perlu disiapkan.









Antara gambar-gambar yang sempat di ambil semasa aktiviti dijalankan. sempat lagi bergambar walaupun sibuk. hehe. Ok laa tak nak cerita panjang-panjang. Tunggu next entry berkenaan dengan Asas Fotografi plak yer..:)





Sunday, 17 March 2013

Adobe Photoshop Punya Pasal...

Entry kali ni tak nak cerita panjang-panjang just nak berkongsi gambr yang telah aku edit menggunakan Adobe Photoshop 7.0.

Biasa laa kan bila dah pandai edit-edit gambar ni, sibuk plak duk edit gambar aku dengan artis korea. Minat punya pasal. Hehehe.

 Dekat sini aku kongsikan beberapa keping gambar yang telah diedit.... Jom tengokkk.





Jika diberi pilihan antara Lee Seung Gi dan Kim Bum, memang tak mampu laa aku pilih salah sorang daripada mereka berdua. Dua-dua aku minat. Hehehe.







Ni plak sayang ku Lee Min Ho atau nama gabungan Ma Min Mo...hahaha. Hensem tak pakwe aku???


Setakat ni, dua gambar jer yang sempat diedit. InsyaAllah kalau ada masa lapang aku akan kongsikan plak beberapa keping gambar yang lain. K bye-bye. ^__^




Wednesday, 13 March 2013

Cinta Dan Bas..




Sesuatu yang menarik untuk aku kongsikan dengan kamu semua pada hari ini,
Kenapa tajuk entry aku kali ini Cinta Dan Bas??? Cinta dan bas adalah suatu perkara yang berbeza tetapi mempunyai perkaitan yang sama.

“Somebody told me, love is like waiting for a bus. The one that arrives isn’t the one you expected. And when the one you expected arrives, there will be obstacles blocking your way to get on it...

I think it’s worth every minute. It may take years, but it’s not just about waiting. I’ve learned that once the bus arrives, you have to decide if you’ll get on it… Sometimes even we catch the right one, it doesn’t mean we’d always have a smooth ride. I used to feel reluctant to get on a bus. But from now on, I won’t be afraid of it. And if that bus is going to run away from me, I’ll run after it!

- First Kiss (2012) -


Seperti juga cinta, biar berapa lama pun kita tunggu pasti ianya akan hadir jua. Tapi kadangkala seseorang yang hadir dalam hidup kita tak seperti yang kita harapkan. Dan apabila seseorang yang kita nantikan hadir dalam hidup kita, ramai pula yang meminatinya. Kita terpaksa membuat keputusan adakah ingin terus menyukai seseorang itu ataupun tidak.....

Namun sekiranya tiada cinta insani buat diri kita, cukuplah cinta Allah sebagai penyuluh hidup kita kerana aku yakin dan pasti cintaNya melebihi segala-galanya didunia ini.....^___^













Tuesday, 12 March 2013

Dilema






Angin petang yang bertiup lembut tidak mampu melenyapkan keresahan yang bertandang dihati Muaz. Dia seakan hilang arah, buntu memikirkan masalah yang di hadapinya. Entah kenapa hubungan yang dibina berlandaskan kasih sayang bersama Mona seakan-akan hilang begitu saja.

Perkenalan singkat antara dirinya dengan Mona telah membibitkan rasa cinta dihati Muaz. Meskipun Mona empat tahun lebih tua berbanding dengan Muaz, namun jarak umur tidak mampu membataskan rasa cinta dihati mereka. Lebih-lebih lagi perhubungan mereka mendapat restu dari keluarga masing-masing.

Namun sejak akhir-akhir ini, Muaz merasakan ada sesuatu yang hilang dari dalam dirinya. Suatu rasa yang sukar untuk digambarkan.

 “Perasaan...perasaan itulah yang hilang dalam diriku, perasaan cinta yang terbit untuk Mona” bisik hatinya perlahan.

Empat tahun bukanlah suatu masa yang singkat untuk mengambarkan hubungan cintanya bersama Mona. Banyak perkara yang telah lalui bersama, namun Muaz merasakan cinta yang dibina bersama Mona bagaikan tiada kesudahannya.

Dalam masa yang masa, Muaz turut mengenali Shiela dan dia begitu selesa apabila Shiela berada disampingnya. Suatu perasaan yang sama ketika dia mula mengenali Mona. Saat pertama kali bersua dengan Shiela, Muaz terpegun dengan kecantikkan yang dimiliki oleh gadis itu. Tidak hairanlah Shiela mempunyai ramai peminat dari pelbagai golongan termasuk lelaki mahupun perempuan.

Hubungannya bersama shiela menjadi bertambah rapat kerana Shiela sering berkongsi rahsia dan masalahnya kepada Muaz. Pada masa yang sama juga, Muaz bekerja di tempat shiela belajar dan memudahkan mereka untuk terus berjumpa setiap hari. 

Muaz sangat bahagia apabila bersama dengan Shiela, setiap saat yang dilalui bersama Shiela dirasakan cukup indah. Namun keindahan itu hanya sementara saja, apabila Muaz terbaca mesej cinta yang dihantar oleh perempuan lain kepada Shiela.

“ Sayang, malam ni you free tak??? My parents tak de, diorang outstation. Boleh la you lepak rumah I malam ni ”.
-Erika-

                Muaz sedikit terkejut apabila membaca mesej itu dan dia berasa sangat kecewa kerana Shiela sanggup memilih golongan sejenis.

                “Apa semua ni Shiela??? I tak sangka You sanggup buat perkara terkutuk macam ni”. Dia melemparkan pandangannya kearah Shiela mengharapkan sebuah jawapan.

                “Muaz, you jangan salah faham. I dan Erika hanya kawan, I.......”. Shiela terus berlalu tanpa sempat menjelaskan perkara yang sebenar. Muaz terdiam seribu bahasa menyaksikan kejadian yang tidak disangka-sangka.

                Sejak itu, Shiela jarang berhubung dengan Muaz. Malah panggilan Muaz juga tidak berjawab. Rakan lain cuba menjernihkan kembali hubungan antara mereka berdua, namun shiela enggan bersua muka dengan Muaz.

                Setelah agak lama tidak berjumpa, Muaz bertemu kembali dengan Shiela yang kebetulannya menghadiri majlis perkahwinan abangnya. Di saat itu juga Shiela meluahkan perasaannya terhadap Muaz. Dia akui bahawa dia turut menyimpan perasaan terhadap gadis itu tetapi apabila memikirkan hubungannya dengan Mona, dia hanya mendiamkan diri dan tidak mampu untuk membuat keputusan.

                Muaz tidak mampu menolak rasa cinta yang bertandang dihatinya untuk Shiela. Dia mula menerima cinta Sheila dan menerima diri Shiela seadanya. Shiela pernah memberitahu Muaz bahawa dia pernah ditinggalkan oleh teman lelakinya setelah tiga bulan bercinta akibat daripada perasaan cemburu yang terlampau. Muaz sangat simpati dengan nasib shiela dan dia merasakan ada kejujuran dari sinar matanya. Kesediaan Shiela berterus terang membuatkan kasih Muaz makin menggunung.

                Muaz berniat untuk berterus terang dengan Mona mengenai hubungannya dengan Shiela. Tiada guna menyimpan sebuah ikatan yang tidak berlandaskan kasih sayang.

“Mona, I ada sesuatu nak bagitau you. I harap you boleh terima apa yang bakal I sampaikan nanti”. Agak lama Muaz mendiamkan diri. 

Dia menarik nafas sedalam-dalamnya. Mona yang menjadi pemerhati dari tadi hanya diam membisu mendengar apa yang ingin disampaikan oleh Muaz.

“I tak mampu bersama you lagi Mona, I dah jatuh cinta dengan orang lain. I harap you mampu lupakan I dan you berhak dapat yang lebih baik daripada I”. Bergetar suara Muaz melafazkan kata-kata bimbang akan menyinggung perasaan Mona.

“Mungkin sudah ditakdirkan I bukan pemilik tulang rusuk you. I redha jika ini yang ditentukan olehNya. I harap you bahagia dengan gadis pilihan you itu”. Mona melangkah pergi setelah habis berkata-kata.

Muaz kaku seketika mendengar kata-kata Mona. Dia tidak menyangka Mona seorang gadis yang sangat tabah. Dia berasa sangat kesal meluahkan kata-kata itu kepada Mona. Perasaan bersalah makin menebal dalam diri Muaz. Dia menjadi semakin keliru dengan perasaannya sendiri. Muaz merasakan keputusannya meninggalkan Mona demi Shiela adalah keputusan yang tidak tepat memandangkan dia sering terganggu dengan kisah silam Shiela.

“Ya Allah, apa yang harus aku lakukan. Aku tak mampu memilih yang terbaik untuk diriku. Siapakah pemilik tulang rusukku ini???”.



TAMAT
Hasil Nukilan: Rohama Humaira


P/s: Kenapa ending dia tak berapa best??? Sebab pengarah cerpen (Prof Madya Dr Lim Swee Tin) suruh buat ending watak hero keliru untuk memilih yang mane satu pilihan hatinya...hehe


"Tak Semua Cerita Berakhir Dengan Kebahagiaan" ^___^




Saturday, 9 March 2013

Aku Dan Movie..

Selalunya orang letak tajuk entry Aku, Dia Dan Kamu...
Tapi entry aku kali ni aku letak tajuk Aku Dan Movie sebab aku suka tengok movie (tak de kaitan pun tapi suka ati aku laa sebab ni kan blog aku) hehe..

Actually petang tadi keluar jalan2 dengan rumate sambil tengok wayang...
Wayang apa yang aku tengok???
Tajuk dia " Jack The Giant Slyer".
Wah best giler tengok cite ni...teringat buku cite jack dan kacang ajaib yang aku baca masa zaman sekolah dulu. Memang tak rugi laa tengok cite ni.


Pada yang xtengok lagi cite ni, jom laa ke panggung wayang berdekatan yer....


Satu lagi cite terbaru yang aku nak kongsikan dengan korang, cite ni tajuk dia "Oz The Great And Powerful", filem ni tengah ke udara sekarang. Hmmm agak2 bila laa nak pi tengok yer, teringin jugak tengok cite ni sebab nampak best sangat. Sape yang nak temankan aku tengok cite ni??? hehe..


Cite ni ada banyak unsur2 fairy tale sebab 2 aku suka....:D

Lasty aku nak share sebuah movie yang termiss plak nak tengok...aiyaaa macam mane ni??? hehe.
Cite ni tajuk dia "Warm Bodies". Cite dia pasal zombie jatuh cinta dengan seorang gadis (manusia). Nampak ada unsur humor dan romantik komedi dalam cite ni. Tapi nasib malang sebab cite ni dah xditayangkan lagi.
So sape2 yang ada download cite ni bolehlah Sharing2 dengan aku yer....


Ni haa gambar zombie hensem dengan gadis idaman dia....hehe


Ok laa kawan2  xnak cite panjang2, mata pun dah xdapat nk bukak sebab penat berjalan. Esok kena bangun awal pagi walaupun cuti sebab ada Family Day Linguistik..Bye2






Thursday, 7 March 2013

BBM3410???

Apa itu BBM3410....???
Nombor ekor, no plat kereta atau no panggilan kecemasan..
Jawapan kat atas semuanya salah..saje jer buat gempak cikit. hehe.

Sebenarnya BBM3410 ni adalah kod kursus bagi subjek BAHASA DALAM MULTIMEDIA yang WAJIB (bukan sunat) diambil oleh semua pelajar Bahasa Linguistik Melayu. So entry kali ni khas buat DR Normaliza yang terkenal dengan nama DrNotts.


 Ni laa gmbr kanak2 riang ribena yg wajib amik sbjek BBM3410


Mula-mula tengok DrNotts ni rasa agak seriau plus cuak sebab dia nampak strict sangat. Tapi bila dengar DrNotts bercerita rasa agak lawak laa plak...xkering gusi aku dibuatnya. huhuhu

Benarlah kata pepatah "Don't judge a book by its cover". Jangan pepandai nak menilai seseorang sebelum kita mengenalinya. Tak Kenal Maka Tak Cinta...:D

Tadi pergi menyinggah di blog DrNotts sambil2 stalker dia punya blog, tetiba terjumpa plak list cerita korea yang telah dikhatamkan oleh DrNotts. Wah tak sangka DR pun peminat tegar cerita korea....hehehe
Apa kata kalau kita berkongsi-kongi cerita...Sharing is Caring kan DR.....^__^


Ok laa, tak nak cerita panjang-panjang nanti melalut sampai ke planet pluto plak. Tunggu aku punya next entry k...Bye2